2013. november 27., szerda
Omlós vajkaramella
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
fél liter tej
4 dkg vaj
A cukrot és a tejet lábasba teszem és alacsony hőfokon elkezdem főzni. Néha-néha megkeverem, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverem. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, késznek nyilvánítom. (Leveszem a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beleteszem a hideg vajat és addig keverem, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává.
A masszát szilikonos sütőpapírra borítom és kilapítom,vagy ennek hiányában megvajazok egy tepsit és abba öntöm. Amikor langyosra hűlt, felkockázom.
A házi vajkaramella éppen olyan finom és omlós, mint Krówka. Elkészítése kb. 40-50 perc. Gasztroajándéknak is remek most, hogy közeleg a karácsony.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése